Navigace

Turistické cíle v Praze: Petřínská rozhledna



Pro milovníky krásných výhledů má Praha skryté něco skutečně unikátní. Na vrcholu kopce Petřín se tyčí skvostná Petřínská rozhledna. Není to však jen nějaká kovová konstrukce na kopci. Je to tzv. "Mladší sestra Eiffelovy věže".

HISTORIE

Historie rozhledny sahá až do roku 1889. V tomto roce se totiž Klub českých turistů inspiroval Světovou výstavou v Paříži, a tak vznikl podnět na její výstavbu. Klub se rozhodl, že vytvoří podobnou monumentální stavbu jako byla ikonická Eiffelova věž. Po dvou letech, tedy roku 1891, stála na vrcholu 327 m kopce Petřín už i rozhledna, která se šplhá do výšky 60 m. Její stavba trvala jen 3 měsíce a současně s ní byla postavena i pozemní lanovka na Petřín, o které se můžete dočíst více zde (link na článek o lanovce). Spolu s lanovkou ze smíchovské továrny Ringoffer, se rozhledně podařilo vytvořit z Petřína skutečný magnet na návštěvníky.

SOUČASNOST

V dnešní době je součástí suterénu rozhledny i úchvatná stálá expozice „Petřín – místo vycházek, rozhledů i dolování“. Je to unikátní výstava, která se formou vycházek různými směry snaží přiblížit Petřín v různých dobách.

Kdo baží nejen po krásných výhledech ale i po podzemních dobrodružstvích, může navštívit taky podzemní štoly, kterými je Petřín doslova prošpikovaný. Jsou zachovalé dodnes a jejich délka je skoro 3 km. Štoly v minulosti nesloužily pouze na těžbu, ale také jako odvodňovací systém. Díky zanedbávání zdejších pramenů se však roku 1956 stala po vydatných deštích katastrofa v podobě sesuvu půdy. Sesuv zničil i část kolejiště lanovky a téměř na 20 let ji odstavil. Podzemí je tvořeno více štolami a jedna z nich je zpřístupněna veřejnosti. Nese název štola XXII a můžete v ní vidět i tematickou výstavu fotografií „Podzemní Praha“. Štola leží pod Lobkovickou zahradou, ke které se lze dostat naučnou stezkou, který vede od zastávky lanovky Nebozízek.

Pokud se vám z výhledu na rozhledně zatočí hlava, mějte rezervu v podobě spolehlivého ubytování, které nabízí to správné místo pro relax po vyčerpávajících výletech.




Rychlá poptávka

Rádi Vám poradíme, stačí vyplnit
náš krátký formulář níže.