Navigace

Turistické cíle v Praze: Lanovka na Petřín



Petřín, jako dominanta Prahy, padne do oka asi každému, kdo hlavní město navštíví. Určitě nebudete litovat, pokud se vyberete na cestu až k jeho vrcholu. Ať už jste v Praze se svou drahou polovičkou nebo s dobrou partou, neměli byste si nechat ujít unikátní výhledy, které ke kterým vás Petřín přímo volá. Ke klášteru, rozhledně či hvězdárně, které stojí na Petříně se dostanete i pěšky, ale Praha pro vás skrývá něco mnohem unikátnějšího.

Historie

K překonání převýšení 130 metrů můžete využít i pozemní lanovku, která je u nás tou nejstarší. Byla vyrobena v smíchovské Ringhofferově továrně a na svou první cestu se vybrala v roce 1891.

Původní pohon lanovky byl skutečným unikátem. Ve spodní části vozů byly umístěny nádoby na vodu. Nádoba jednoho vozu byla vzhůru naplněna vodou a vůz byl spuštěn dolů. Tím vytáhla vůz s prázdnou nádobou nahoru. Dole se voda vždy vypouštěla, aby mohl být vůz opět vytažen nahoru

S příchodem první světové války musel být chod lanovky pozastaven. V roce 1932 byl však provoz obnoven, smíchovská továrna dodala nové elegantní vozy, lanovka dostala i elektrický pohon a celá dráha byla zrekonstruována. Vozy byly tentokrát taženy silným lanem o průměru 35 mm. Lanovka dostala jako první na světě i systém brzdných lan Pohling, který umožňoval zastavení lana kteréhokoliv vozu kdekoliv na trati.

Rekonstrukce lanové dráhy

V roce 1965 se však část podmoknutého petřínského svahu odtrhla a zdeformovala kolejiště. Až po téměř 20 letech, tedy v roce 1981, se po několika rozsáhlých úpravách svahu rozhodlo o rekonstrukci lanové dráhy na Petřín. I po tak dlouhé době zůstaly motor a pohonné zařízení v perfektním stavu. Nové vozy však vyrobila Vagónka Studánka, ale množství komponentů pochází ještě z původních vozů, jako například uložení náprav či špičkový systém záchranné brzdy.

Lanovka na Petřín začíná u tramvajové zastávky Újezd a pokračuje do dalších dvou stanic, kterými jsou Nebozízek a konečná zastávka Petřín. Dráha je dlouhá 510 m a dva vozy odnesou najednou až 200 lidí. Jezdí v intervalech od 10 do 20 minut.

Kde se ubytovat?

V případě, že jste se rozhodli pro výlet do malebné Prahy, můžete se levně ubytovat u nás, kde určitě najdete ideální místo k odpočinku po celodenních toulkách Prahou.




Rychlá poptávka

Rádi Vám poradíme, stačí vyplnit
náš krátký formulář níže.