Navigace

Turistické cíle v Praze : Karlův most



Nejslavnější pražský most je zároveň nejstarším mostem, který vede přes řeku Vltavu a taky se jedná o druhý nejstarší most v celých Čechách. Navštivte ho.

Karlův most:
most historie a legend

Historie mostu

Nejslavnější pražský most je zároveň nejstarším mostem, který vede přes řeku Vltavu a taky se jedná o druhý nejstarší most v celých Čechách. Karlův most nahradil Juditin most, který byl stržen ve 14. století. Základní kámen položil Karel IV. 9. července roku 1357 v 5:31 ráno – datum i čas byly vybrány záměrně s ohledem na postavení planet. Most se stavěl 45 let. Název ,,Karlův“ však most nese přibližně až od roku 1870 – dříve se mu říkalo jen ,,Kamenný“ nebo ,,Pražský“. Jak již název samozřejmě napovídá, most byl stavěn za vlády Karla IV.

Pověsti spojené s Karlovým mostem

Podle nejznámější pověsti měly být použity při stavbě mostu vajíčka, která by měla upevnit celek stavby. Vědečtí pracovníci v roce 2010 však tuto skutečnost vyvrátili a naopak konstatovali fakt, že při stavbě mostu bylo použito mléko a víno.
Další pověstí, která se k mostu váže, vznikla po události, kdy dal z mostu Karel IV. shodit Jana Nepomuckého. Král měl být potrestán tím, že došlo ke zřícení jednoho oblouku, který podpíral most. Od té doby nebylo možné most jakýmkoliv způsobem opravit, protože všechny pokusy o nové stavební práce do rána pokaždé spadly. Jeden ze stavitelů, kteří se pokoušeli most opravit, se rozhodl upsat ďáblu. Jako odměnu za jeho pomoc mu slíbil duši kterékoliv osoby, která jako první na most vstoupí, stavitel byl ale hodný člověk a nikomu ublížit nechtěl, proto poslal na most kohouta – ďábel se ale nenechal přelstít a pokusil se na most vylákat stavitelovu těhotnou ženu, kterou zachránil náhodný cizinec, který procházel kolem.

Umístění a popis

Most spojuje Staré město a Malou stranu a z každé strany se tyčí věž – větší a menší Malostranská věž na Malé Straně a Staroměstská věž na straně Starého Města. Most je přibližně 516 metrů dlouhý a přibližně 10 metrů široký. Most tvoří 16 oblouků a zdobí 30 soch a sousoší. Kolem roku 1830 po Karlově mostě jezdila koňská tramvaj, kterou poté nahradila elektrická dráha a později autobusy. Následně bylo zjištěno, že tato doprava otřásá stavbou, a proto byla doprava po Karlově mostě zrušena.

Povinná turistická zastávka

Karlův most patří k nejnavštěvovanějším památkám celé Prahy, zároveň turista může prozkoumat obě strany Prahy a objevit tak další kouzelné stavby a památky našeho hlavního města. Pokud však nejste z Prahy – nezoufejte! Zajistěte si nocleh u nás. Nabízíme ubytování v Praze v krásném prostředí za velmi příznivé ceny.




Rychlá poptávka

Rádi Vám poradíme, stačí vyplnit
náš krátký formulář níže.